lauantai 28. tammikuuta 2017

Kuvavisiitti Kanarialle


Sehän on jo tammikuun loppu. Jes, kevät on kohta täällä, valo ainakin on jo kovasti lisääntynyt joulun lyhkäisiin päiviin verrattuna. Kohta saa siis aloittaa kylvöpuuhat. Sormia syyhyttää jo kovasti, mutta ajattelin odotella helmikuun alkuun ja sitten multiin pääsevät mm. kerrotut ahkeraliisat, keijunmekot, chilit, mustasilmäsusannat, petuniaa ym.

Niin kuin tuosta kylvölistasta huomaa, olen ajatellut tänä keväänä kasvatella aiempaa enemmän kesäkukkia itse siemenestä. Toki tomaatteja ja muita hyötykasveja mahtuu mukaan, mutta tänä keväänä ajattelin panostaa kesäkukkien siemenkasvatukseen eniten. Tästä voi syyttää/kiittää (jokainen päättäköön itse...) Kukkia ja koukeroita -blogin Tuulikkia, jonka blogia seuratessa olen inspiroitunut kesäkukkien siemenkasvatuksesta.
Jänskättää vähän, sillä en ole aiemmin paljonkaan kesäkukkia siemenestä kasvattanut, samettikukkia ja revonhäntiä lukuun ottamatta.
Lupaan päivittää kesäkukkien kylvökokeiluja tänne blogin puolelle kevään mittaan. Katsotaan, saanko kasvatettua edes melkein taimiston veroisia kesäkukkia pihaa koristamaan. Toivotaan parasta;)

Ja sitten pääasiaan. Käväisin vuoden vaihteessa Kanarialla, tarkemmin Las Palmasissa, nauttimassa hieman ennakkoon kesästä ja lämmöstä. Lupailinkin jo aiemmin tehdä kuvapostauksen matkastani, joten tässä tulee.
Lämpöä riitti ja tulihan tällaisen kasvihörhön sieltäkin bongattua jos jonkinlaista kasvia ja pitihän niitä myös kuvailla;)

Tässä harmaan talvipäivän piristykseksi pieni kuvavisiitti Kanarialle. Kuvat ovat kännykkäkameran laatua, koska kunnon kamera jäi kotiin matkan ajaksi.





Bougainvillea

Kinkkuja, kinkkuja, kinkkuja...

Rantaa


Vehreä Santa Catalinan puisto


Hyvää tammikuun loppua! 😁

lauantai 14. tammikuuta 2017

Neljä vuodenaikaa puutarhassani

Sain Navettapiian puuhamaa-blogista ja Anun puutarha-blogista mukavan haasteen, jonka ideana on laittaa neljä kuvaa puutarhasta eri vuodenaikoina.
Itse kuvailen enemmän yksittäisiä kukkia tai kukkapenkkejä, ja senpä takia puutarhan yleisnäkymäkuvien ottaminen on jäänyt harmillisen vähäiseksi – ihan vahingossa – joten oli hieman haasteellista löytää sopivat kuvat tähän haastevastaukseen.
Kuvat eivät ole yhdestä kohtaa puutarhaa vaan valitsin tähän kuvat, jotka kuvaavat mielestäni parhaiten kutakin vuodenaikaa puutarhassani.

Aloitetaan kronologisessa järjestyksessä  keväästä, uuden puutarhakauden alusta.

Kevät: 

Keväällä vielä monessa kukkapenkissä on multaa näkyvissä enemmän kuin vihreää.
Onneksi vihreät versot puskevat nopeasti maasta peittäen maan pinnan.

Kesä:

Kesällä nautitaan puutarhan väreistä ja vehreydestä.

Syksy:

Syksyn edetessä eivät näkymät puutarhassa enää niin paljon silmiä hivele.
Onneksi kuunliljat säilyvät vihreinä loppusyksyyn saakka.

Talvi:

Talvella pitää olla hedelmäpuut (ja muutkin nököhampaiden herkkukasvit) verkotettuina.
Luntakin voi puutarhassani talvisin olla, ainakin ajoittain;)

Kiitos mukavasta haasteesta Navettapiialle ja Pionille. Itse olen jo pudonnut kärryiltä siitä, kuinka monessa blogissa tämä haaste on jo kiertänyt, joten en laita haastetta eteenpäin tietyille blogeille. Siispä jos et ole vielä tähän haasteeseen vastannut, niin nappaa tästä haaste mukaasi:)

Hyvää viikonlopun jatkoa kaikille! Ensi postauksessa on vuorossa Kanarian kuvat.

torstai 5. tammikuuta 2017

Kaksitoista kuvaa puutarhavuodesta 2016

Sini Kasvihormoni-blogista haastoi minut muistelemaan mennyttä puutarhavuotta kahdellatoista kuvalla. Näin vuoden alussa, vähän ennen uuden kasvukauden alkua, onkin kiva vähän kertailla viime vuotta ja muistella sen tapahtumia.

Kiitos vielä Sinille mukavasta haasteesta, jonka myötä sain muistella viime vuotta ja kasvukautta sekä tietysti katsella piristäviä kesäkuvia.


Tammikuussa kovien, -30 asteen pakkasten seurauksena olivat monet puutarhakasvit kovilla. Onneksi omassa puutarhassani kasvimenetyksiä tuli hyvin vähän ja monet talvesta kärsineet kasvit toipuivat hyvin kesän aikana. Kovan pakkasen ansiosta oli helppo jäädyttää jäälyhtyjä pihan koristeeksi.

Tammikuussa tein myös vuoden ensimmäiset siementilaukset mm. Impectalta, josta tilasinkin siemeniä ensimmäistä kertaa. Luulenpa, että tänäkin keväänä tulee samaiselta sivustolta tilattua siemeniä, sen verran houkuttavan, kasviuutuuksia pullottavan kuvaston kun lähettivät minulle jo joulukuussa;)

Helmikuu meni kevättä ja kylvöjä suunnitellessa. Teinpä kuun loppupuolella ensimmäiset kylvötkin.


Maaliskuussa valo oli jo lisääntynyt sen verran, että taimikasvatus käynnistyi kunnolla ja ikkunalaudan sekä pöydät valtasi taimipurkkijoukko. Kasvatin keväällä itse siemenestä mm. erilaisia tomaatteja, kurpitsoja, kurkkuja ja kesäkukkia sekä perennoja.

Tänäkin keväänä olisi tarkoitus esikasvattaa jos jonkinlaista kasvia siemenestä. (Kasvivaihtoehdot pyörivät jo kovasti mielessä.) Helpommalla toki pääsisi, jos ostaisi valmiit taimet, mutta itse kasvattaminen on minusta tosi kivaa puuhaa, kun näkee kasvun ihmeen siemenestä lähtien satoa tuottavaksi tai runsaasti kukkivaksi kasviksi.


Huhtikuussa pihalla kukkivat täyttä päätä krookukset ja lumikellot. Pääsin myös aloittamaan pihahommat pitkältä tuntuneen talven jälkeen. Huhtikuun aikana aiemmin keväällä kylvämäni taimet varttuivat kovaa vauhtia ja taimiviidakko kasvoi kasvamistaan ikkunalla.


Toukokuu taitaa ollakin puutarhahörhön kiireisintä mutta silti niin mahtavaa aikaa: kasvit ponnistavat maasta elinvoimaisina, kevätkukat kukkivat, puihin ilmestyvät hiirenkorvat, illat ovat valoisia... listaa voisi jatkaa loputtomiin.

Toukokuussa hommiini kuului mm. taimien karaisua, uusien kukkapenkkien tekoa, istutusta, istutusta ja istutusta, sekä paljon muuta puutarhaan liittyvää.


Toukokuun upeimpiin kukkijoihin kuuluivat viime keväänä hedelmäpuut ja sipulikukat mm. tulppaanit ja narsissit.

Lisää kuvia toukokuun kukinnasta löydät mm. täältä, täältä ja täältä.


Kesäkuussa sipulikukkien kukinta alkoi olla lopuillaan myöhäisiä tulppaaneja ja laukkoja lukuun ottamatta. Puutarha oli rehevä ja monien perennojen kukinta alkoi, myös monet kesäkukat pistivät jo parastaan.


Lisää kuvia ja juttua kesäkuulta löydät mm. täältä ja täältä.


Heinäkuussa puutarhassa kukkivat kaikki upeudet. liljat, pionit, kärhöt ym. Sateet välillä yrittivät pilata kukintaa, mutta sitkeästi useimmat kukat onnistuivat kukkimaan, ja vieläpä todella upeasti.

Lisää kuvia heinäkuulta löydät täältä ja täältä.


Elokuun edetessä ja syksyn lähestyessä puutarhan sato alkoi kypsymään. Puutarhasta sai hakea monenlaista syötävää mm. tomaatteja, kesäkurpitsoja, omenoita, kirsikoita ja luumuja. Oli mahtavaa edes hetken kokea olevansa melkein omavarainen syömänsä ruuan suhteen;)

Lisää puutarhani viime kesän sadosta löydät täältä.

Loppukesän upeimpiin kukkijoihin kuuluivat juurakoista kasvattamani daaliat, jotka kukkivat upeasti syksyn pakkasiin saakka.

Lisää loppukesän kukintaa puutarhastani löydät täältä.


Lokakuussa alkoi pakkasten myötä puutarhan alasajo: tyhjensin kasvihuoneen ja keräsin lopun sadon kasvimaalta talteen. Multaan päätyi loppusyksyn aikana myös aikamoinen määrä kukkasipuleita, jotka toivottavasti jaksavat kukkia ensi keväänä upeasti. Tein myös muutaman syyskasvi-istutuksen ränsistyneiden kesäkukkien tilalle koristamaan pihaa.


Loppusyksyllä istutin vielä ale-kukkasipuleita ruukkuihin tarkoituksenani hyötää ne kevääksi.

Marras-joulukuussa vietin lomaa puutarhasta, mutta en kasveista, sillä joulun lähestyessä hankin sisälle jos jonkinlaista joulukukkaa, enimmäkseen kuitenkin lemppareitani amarylliksiä, joiden sipuleita tilasin myös nettimyynnistä.

Vuodenvaihteeni vierähti ulkomailla Kanarian saarten lämmössä ja auringossa. Pitihän sielläkin bongailla kasveja. Upeat kaktukset, aaloet ja palmut kasvoivat komeina Kanarian kuivassa ja kuumassa ilmastossa.  Voi olla, että teen vielä ihan oman postauksen matkastani.


Sellainen oli minun vuoteni 2016, täynnä kasveja ja puutarhaa. Toivottavasti uusi puutarhavuosi 2017 on yhtä upea. Vähän saisi kyllä olla kesä lämpimämpi ja vähemmän sateinen;)

Hyvää uutta puutarhavuotta 2017 kaikille!