tiistai 13. lokakuuta 2015

Puut ja pensaat verkotettu ja sisällä kukkii

Sain toissapäivänä ja eilen laitettua verkot hedelmäpuille, pensasmustikoille ja muille nököhampailta suojattaville kasveille. Nyt onkin puutarha laitettu talviteloille ja voin siirtyä hyvillä mielin sisätiloihin suunnittelemaan tulevan kevään kasvatuksia ja tulevaa kasvukautta uusine projekteineen.

Karhunvatut verkon suojissa

Väsäilin yhtenä päivänä uuden pensasmustikkamaan suojaksi puusta ja verkosta suojarakennelman. Ajattelin pitää tätä ympäri vuoden pensasmustikoiden päällä niin eivät jänikset kuin linnutkaan pääse syömään mustikoiden versoja ja mustikoita.

Pensasmustikka "Patriot" 

Nämä oudon näköiset hobitit ovat "kierrätysverkko"-suojauksen läpikäyneitä pensasmustikoita, niiden suojuksena käytin varaston siivouksen yhteydessä löytyneitä maton liukumisen esto -verkkoja. Nämä pensasmustikat sijaitsevat toisella puolella pihaa kuin uusi pensasmustikkamaa.

Sisällä kukkivat siniset saintpauliat eli paavalinkukat

Vasemmalla isommassa ruukussa olevan paavalinkukan olen muutamia vuosia sitten ostanut kaupasta, oikealla pienemmissä ruukuissa olevat taimet ovat itse n. vuosi sitten lisättyjä ja ne kukkivat jo nyt.

Tässä on lähes koko tämän vuoden chilisato, keräsin ne lasiterassilta, viileän kesän kovin kohtelemista chileistä. Chilit pitäisivät olla Aji Cristalia, mutta en tiedä onko kasvattajalla mennyt nimilaput tai siemenet sekaisin, kun ne näyttävät niin erilaisilta kuin pari vuotta sitten kasvattamani oranssit pitkulaiset Aji Cristalit. Sain niiden taimet keväällä eräältä kotipuutarhurilta.


Näiden lisäksi olen saanut kymmenisen chiliä multasormesta kesällä hankkimastani cheyennestä, joka osoittautui erittäin kompakti -ja hyvä kasvuiseksi, yritänkin talvettaa sen varaston ikkunalla +12 asteessa. Jalapeno ei tänä vuonna ehtinyt kypsyttää yhden yhtä raakiletta, sekin päätyi Cheynnen kaveriksi varaston ikkunalle, jos se siellä saisi kypsytettyä muutamat raakileensa.

Palavanrakkauden siemenkotia perennapenkissä, mielestäni aika koristeellisia.

keskiviikko 7. lokakuuta 2015

Talvi, jo nyt?


Tänään aamulla käväisin puutarhassa nappaamassa toditusaineistoa ennenaikaisesta talvesta. Pakkasta oli aamulla vielä -7 astetta, onneksi auringon lämmittäessä ilma lämpeni keskipäivään mennessä jo reilusti plussan puolelle. Ensi viikoksi on luvattu jo lämpimämpää, sitä odotellessa...

Jalokärhö "The president":n kukka kuurassa

Kurtturuusun kiulukatkin hohtivat hopealla kuorrutettuina

Pionin lehdistöä kuurassa

Tarha-alppikärhön siemenhaituvia
Hongkong:n syys-taimi-alesta löytyi marja- ja hedelmätarhan lisäykseksi kotimainen Brita-viiniköynnös. Ajattelin istuttaa sen kasvihuoneeseen, mutta minulla kun ei ole maapohjaista kasvihuonetta niin istutin köynnöksen kasvihuoneen ulkoseinustalle ja tarkoitukseni olisi ujuttaa ensi keväänä versot kasvamaan jostain raosta kasvihuoneen sisälle. Näin tämän idean joskus ruotsalaisessa puutarhakeskiviikko-ohjelmassa ja ajattelin kokeilla sitä. Istutin Britan n. 20 cm maanpinnan alapuolelle, tällöin kasvin tyvi ja juuristo on pakkasilta suojassa, näin neuvottiin Kauppilasta aiemmin syksyllä tilaamani viiniköynnöksen mukana tulleissa istutus -ohjeissa.

Brita oli jo aloittanut tuleentumisen


Talveksi istutin ikkunalautaa koristamaan sinisiä callunoita, ne on värjätty mutta se ei minua haittaa, mikä nyt tässä maailmassa luonnosta enää olisikaan.


Tervetuloa lukijoiksi Katja, Satu ja Maarit.

maanantai 5. lokakuuta 2015

Kevättä rinnassa... vaiko kukkasipulipussissa?


Aurinko paistoi tänään niin kesäisesti, että innostuin istuttamaan loput syksyn mittaan varastoon kertyneet tulppaanit, laukat, hyasintit sekä muut kukkasipulit. Olen istuttanut kukkasipuleita syyskuun alusta lähtien aina 20-60 sipulin urakkoina, nyt oli vielä noin puolet jäljellä.

Kukkasipuleiden istutus ei totta puhuen kuulu lempipuuhiini, se on välillä hieman raskasta ja hankaalaakin puuhaa, kun yrittää kaivaa sipuleita tiheiden perennapenkkien keskelle, joista löytyy edellisien vuosien sipuleja, jotka sitten istutuslapioon osuessaan pahimmillaan halkeavat ja hajoavat. Perennapenkkeihin sipuleita kaivaessaan on myös kokoajan tsempattava itseään istuttamaan tarpeeksi syvälle vaikka kaivaminen olisi vähän vaivalloista maahan, jossa on tiheät perennojen juuristot. Tämä kaikki on kuitenkin vaivan arvoista, kun keväällä erilaiset sipulit palkitsevat mahtavalla kukinnallaan pitkän talven jälkeen, silloin tulee aina ajatelleeksi, että olisi pitänyt istuttaa vielä enemmän sitä ja tätä...
Laukkojen sipuleissa on suuriakin koko eroja; vasemmalla: Lidlin jättilaukka mix:n sipulit olivat melkein tennispallon kokoisian, oikealla: ukkolaukan sipulit olivat pingispallon kokoisia.

Sekoitin eriväristen tulppaanien sipulit isossa ruukussa luonnollisen näköiseksi yhdistelmäksi.
Tässä vielä etukäteen itselleni ja miksei muillekin muistus minkä vuoksi kaivelemme satoja sipuleja maahan syksyisin. Kuvat ovat viime keväältä.
kevätkurjenmiekkoja

Rip van winkle-narsissi

Kermanvalkoisia hyasintteja

Apeldoorn-tulppaaneja

Valkoisia liljakukkaisia tulppaaneja ja Queen of night-tulppaaneja

narsissi

ukkolaukkoja

perjantai 2. lokakuuta 2015

Vuoden viimeinen sato



Täällä Etelä-Pohjanmaalla oli lämpötila pari päivää sitten yöllä jo reilusti pakkasen puolella, joten päätin että tämä kasvukausi oli sitten tässä. Pensaskrassien, revonhäntien ja osan daalioiden lehdet olivat pakkanen yöllä puraissut veltoksi ja mustaksi.

Myös parivuotias Aunen päärynä kypsytti vihdoin ensimmäisen satonsa; kymmenisen päärynää.

Keräsin kasvihuoneesta loput tomaatin raakileet kypsymään sisälle,
ajattelin että ne kypsyvät paremmin sisällä kuin ulkona viileässä.
Nostin myös porkkanat maasta, eivät ne mitään kovin suuria olleet n. 10 cm mittaisia, osa vähän isompia tai pienempiä, mutta sitäkin makeampia. Minun olisi pitänyt harventaa porkkanoita kesällä paljon reilummin, mutta en silloin raaskinut kun ne olivat niin hyvän näköisiä pikku taimia. Porkkanoiden kanssa samassa alle neliön kokoisessa kasvulaatikossa kasvoi tänä kesänä myös kuukausimansikkaa, minttua, ruohosipulia ja salaattia, kaikki tupaten toisisssaan kiinni, joka varmasti myös vaikutti porkkanasatoon. Alkukesästä sitä aina vaan haluaa kokeilla kaikenlaista ja tulee kylvettyä sekä istutettua liian tiheään. Ehkä sitä joskus oppii jättämään reilut kasvutilat kasveille... tai sitten ei.
Kasvatin tänä vuonna oranssien porkkanoiden lisäksi myös keltaisia ja valkoisia porkkanoita,
yhtä hyviä olivat kuin oranssitkin.
Lehtikaalit jätin kasvimaalle, kun kestävät hyvänä pakkasissakin.

Myrsky on jo rantautunut tänne Etelä-Pohjanmaalle, tuulen puuskat ovat kovia ja ne voimistuvanevat iltaa kohden ennusteiden mukaan. Toivon mukaan ei sentään katto lähde talosta. Lappiin on luvattu jo lumisateita onneksi ei sentään tänne vielä.